V nemocnici leží dieťa s podozrením na vírus novej chrípky

15.01.2010 Prešov

Na jednotke intenzívnej starostlivosti Kliniky pediatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove (FNsP) je hospitalizovaný 14-mesačný chlapec z okresu Bardejov, u ktorého predbežné testy preukázali podozrenie ...
Podľa dnešného vyjadrenia hovorkyne nemocnice Drahoslavy Skopárovej nákaza vírusom chrípky typu A(H1N1) zatiaľ nie je definitívne potvrdená, pretože prebieha ďalšie testovanie.
Chlapec s obojstranným zápalom pľúc najskôr tri dni ležal v bardejovskej nemocnici, odkiaľ ho 7. januára previezli do Prešova, kde bol napojený na pľúcnu ventiláciu a lekári ho udržiavali v umelom spánku. Skopárová dodala, že pacienta vo štvrtok (14.1. ) z umelého spánku prebrali, momentálne je v stabilizovanom stave a dýcha sám.
Podľa aktuálnych údajov o epidemiologickej situácii v kraji eviduje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove (RÚVZ) v 2. kalendárnom týždni tri prípady ťažkých akútnych respiračných ochorení (ARO) z okresov Prešov, Bardejov a Levoča, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu. Riaditeľka RÚVZ Jana Mýtniková uviedla, že u týchto pacientov zatiaľ nebol potvrdený vírus novej chrípky.
V súvislosti s výskytom sezónnej chrípky Mýtniková povedala, že oproti minulému týždňu zaznamenali mierny ústup. Lekári z Prešovského kraja nahlásili 5207 akútnych respiračných ochorení, čo oproti predchádzajúcemu týždňu predstavuje pokles o 2500 pacientov. Najväčšiu chorobnosť zaznamenali u detí do päť rokov. Podľa riaditeľky RÚVZ zníženie počtu chorých pravdepodobne spôsobilo to, že boli prázdniny a deti sa nezdržiavali v kolektíve.
 

Vyberte región